O hliníku a antiperspirantech

22.09.2014 11:52

 V následujícím článku se chci zmínit o tématu „antiperspiranty“. Existuje mnoho protichůdných názorů na to, jestli dnešní antiperspiranty mají či nemají vliv na naše zdraví, na vznik rakoviny prsu a dalších onemocnění. Je dobré si udělat vlastní názor na základě prostudování mnoha zdrojů informací. Hlavně se podívejme na složení. 

Dříve lidé používali vonné oleje a byliny, aby zabránili nežádoucímu tělesnému pachu. Novodobé antiperspiranty (mají to i názvu anti - perspire) zabraňují pocení. Pocení je pro člověka přirozený a tělem využívaný způsob, jak dostat z těla „vše špatné“. Pot ukazuje, co ze sebe potřebujeme dostat ven, jaké procesy se v našem těle dějí. Je to jeden z důležitých faktorů k pochopení jak fyzické tělo funguje. V pocení je i symbolika projevu naší individuality. Pokud zabraňujeme pocení, zabraňujeme tomu, abychom ukázali, kdo jsme. To někdy opravdu nechceme, ale toto potlačení je bohužel i vůči nám samotným.

Při homeopatické konzultaci zjištujeme i informace o potu: množství, vůně, zabarvení, kdy se objevuje, jestli dráždí a další jeho charakteristiky. Mnoho potíží můžeme určit podle charakteristik potu (hlavně u dětí) a mohou nám pomoci při výběru správných léků.  Potíže s pocením souvisí s naším lymfatickým systémem, který má úzkou souvislost s našimi emocemi a také našimi strachy. 

Hlavní problémovou složkou, která je v antiperspirantech a která proniká hluboko do pokožky, čímž blokuje funkci potních žláz je HLINÍK (ALUMINIUM) v podobě jeho různých sloučenin. Složek je tam mnoho dalších, ale hliník v podobě Aluminium Chlorohydrate je hlavní pot zastavující složka.

Na jednu stranu jsme z domácností odstranili hliníkové ešusy a příbory a na druhou hliník do sebe stále vstřebáváme ve formě antiperspirantů, opalovacích krémů, tamponů, v mastích, vlhkých ubrouscích, tetrapakových obalů na mléko či džus či v instatntních nápojích a potravinách a v neposlední řadě očkováním. 

Hliník kromě toho, že poškozuje mnoho systémů v těle, je jeden z významných činitelů ve vzniku Alzheimerovy choroby, demence, Parkinsonovy choroby a dalších. 

Hliník v homeopatii v podobě léku z něj připraveného, používáme na léčení zmíněných chorob a dalších potíží. Mezi ně patří zejména alergie, problémy s pamětí, sebeidentifikací, pocity suchosti kdekoliv v těle, neschopnost navázat a to zejména vůči sobě. Další problémy jsou třeba i neschopnost zapamatovat si jména, pocit toho, že je člověk ztracený sobě i svým pocitům. 

Vedou se diskuze o tom, zda má antiperspirant vliv na rakovinu prsu či ne. Ty si můžete přečíst na netu. Ženy často nanášejí antiperspiranty na čerstvě oholené podpažní jamky. Hliník a jiné chemie se tak jednodušeji dostanou do kůže a dál do těla. 

Jsem přesvědčená o tom, antiperspiranty (či jiné chemikálie) nejsou primárními příčinami výše uvedených zdravotních problémů, ale jsou často udržujícím faktorem. Rakovina i další choroby souvisí s tím, jak se vypořádáváme s našimi životními lekcemi, jak zvládáme stresy, emoce, jak moc máme rádi sami sebe a mnoha dalšími vnějšími i vnitřními faktory. 

Uvedu vám případ z praxe:

Paní D. měla dlouho v podpaží bouli. Tato boule bolela, někdy šla bolest až do prsa, takže není divu, že přišel strach z nějakého závažného onemocnění. Vyšetření ale neukázala nic. S každým stresem, kterého paní neměla málo, boule zvětšovala. Řešily jsme nejprve stres a obavy, které paní D. poslední dobou provázely a boule nereagovala, ač paní D. byla stále klidnější, její život se začal měnit, boule se ale nezlepšovala. Tak jsme se domluvily na vysazení antiperspirantů. Klientka začala používat k mytí sodu, potírala se levandulovým olejem a v průběhu dne se voněla éterickým oleji. Boule se částečně zlepšila. 

Příčin je i zde jako vždy více. Jsou to zejména stresy, strachy a vnitřní problémy v partnerství.  (Téměř všechny zdravotní potíže souvisí i s psychikou – jinak by měli potíže po antiperspirantech všichni: ženy i muži. Ale tam, kde se to propojí, vzniká problém - zhmotní se tam.) Pro vyléčení je třeba pokračovat a vyřešit psychické problémy, najít vnitřní sílu a odpuštění. Jinak se blokády projeví jinde. Tato konkrétní klientka měla oslabené lymfatické uzliny. Dlouhodobá nepohoda se mohla u jiného člověka s jinými emocemi a reakcemi na situace projevit alergií, ekzémem nebo problémem jiného orgánu. 

Obecně platí, že je radno se vyhýbat chemii, kde se dá. Chemické koktejly nás oslabují, naše fyzické tělo vynakládá velkou energii na vyplavení všeho špatného. S homeopatií můžeme velice účinně pomoci odstranit z těla vše, co mu vadí a škodí, řešit své psychické a emoční potíže. 

To, jestli se rozhodnete používat antiperspiranty, je samozřejmě na rozhodnutí každého. Existuje mnoho alternativ k antiperspirantům. Zde je jeden osvědčený a jednoduchý recept na domácí antiperspirant: 

3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

2 lžíce arrowroot (škrob k dostání ve zdravé výživě)

2 lžíce sody bikarbony 

Všechny přísady smíchejte, případně přidejte kokosový olej. Vznikne pasta, kterou nanášejte do podpažních jamek. Vydrží zhruba měsíc.

Je možno používat aromaoleje – zejména šalvěj, citronela a jalovec (všechny kvalitní aromaoleje mají desinfekční a léčivé účinky). Dále omývání sodou bikarbonou kompenzuje kyselost na pokožce a pomáhá očistit pokožku do hloubky. 

Mějte se krásně, s láskou,

Vaše Vladimíra 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět