Porod - přirozený, císařský řez, komplikace, řešení

03.11.2013 12:47

Porod - přirozený, císařský řez, kompliace, řešení

Ve své praxi se stále častěji se setkávám s maminkami, u kterých neproběhl porod přirozenou cestou. Mnoho z nich za mnou přichází s pocitem viny, že se něco pokazilo, porod neproběhl podle jejich představ, nebo že něco nezvládly. A díky tomu, že je stále něco špatně, nemohou s dítětem vydržet, nebo cítí, že nevzniklo to správné nebo vzniklo neúplné spojení a propojení a vnímání dítěte.

Propojení matky a dítěte a uvolnění matčiných pocitů viny, nespokojenosti či zklamání, pocitu, že není dobrá matka a podobných lze řešit homeopaticky i mnoho let po porodu. Vyřešení následků tohoto zklamání, které vyústilo v dlouhodobé potíže s přijetím dítěte nebo následky (často ani v této souvislosti nezaznamenané) deprese, konflikty vnitřní i s partnerem, nedostatek energie, mohou následně změnit život celé rodiny a hlavně ovlivnit štěstí matky a dětí.

Laktační deprese s tímto může také souviset ačkoliv častěji souvisí s partnerskou podporou a psychickou pohodou v a před těhotenstvím. Pocity viny z událostí kolem porodu zde mohou hrát také významnou roli.  

Na vztah matky a dítěte pomáhá lék Oxytocin podaný oběma, často u matky zabírají léky jako Thea (lék z čaje), Cimicifuga či Sepia (když se matka necítí být dobrou matkou). 

V homeopatii existují léky na období před, během a po porodu. Homeopatie umí a pomáhá nejen podpořit početí, ale také i udržet těhotenství během komplikací.

Jaké jsou nejčastější potíže u dětí, které jsou narozeny císařským řezem?

Děti narozené císařem, samozřejmě ne všechny, ale je jich hodně, mají problém s “pouštěním se do věcí”, potřebují často návod, jak věci udělat, mají problém se samostatností nebo s pasivitou („udělejte to za mě“). Tyto děti neprošly prvním testem toho dotáhnutí něčeho do konce, “prorazit si svou vlastní cestu” a použili „na to“ pana doktora nebo často někdo rozhodl i za ně, kdy se mají narodit. Přirozený porod spouští samo dítě svými hormony, které vypustí do těla matky.

A zde zabírá homeopatie velice úspěšně - nastartovat tu část, která zůstala “neaktivovaná” a to je možné v jakémkoliv věku. Někdy se tento problém může u dětí projevit například až se začátkem školní docházky. Léků, tak jako je to v homeopatii vždy, je na tuto léčbu hodně a každý případ je jiný. I zde je léčba individuální a pro každého jiná. Každé dítě potřebuje svůj osobní „startovací klíč“. Léky zde používané mohou být například Sacharum (lék z cukru), Ignis (lék z ohně), lék z DNA, léky z drog – jako je Opium, Butyric acid a z nových léků například lék z Polystyrenu.

Jde vždy o pohled na věc. Ráda bych zmínila, že každá mince má 2 strany. Člověk, který se nenarodil přirozenou cestou, může mít tento fakt jako důležitý činitel pro svůj vývoj, naučení se jiných a nestandartních způsobů a přístupů ke zvládání života. Podobně je to u kojení, kdy se mnoho miminek se „rozhodne“ jít si svou vlastní cestou a odmítá kojení. Tím samo sebe vede k větší samostatnosti hned od začátku života (připravuji článek o kojení).

Co udělat pro to, aby porod proběhl bez negativních důsledků na další vývoj?

Hlavně nelpět na tom, že správná je jen jedna cesta a možnost. Je vhodné se co nejlépe připravit, případně mít přepravená homeopatika, ale pak být co nejvíce uvolněná a věřit, že Vaše dítě to zvládne. Právě tuto podporu od Vás dítě nejvíce cítí.

Nejčastější z dotazů maminek je, jak se na porod homeopaticky připravit. Přímo před porodem zdravá maminka nepotřebuje žádný lék. Porod není nemoc, ale proces, na který má tělo své mechanismy, které ve zdravém těle zdravě fungují, a porod může být krásný zážitek pro všechny zúčastněné. Ale v případě obtíží je naopak těhotenství úžasné období, kdy je možno mnoho věcí pomocí homeopatie vyřešit – tělo, mysl i duše jsou připravené na změny a ty se tak mnohem lépe se zakomponovávají a přijímají do života.

Pokud se maminka bojí porodu ať už z jakéhokoliv důvodu, je vhodné to řešit hned, jak se problém či strach objeví. Mnoho potíží (i těch dlouhodobě chronických, nebo psychických) se v těhotenství řeší mnohem rychleji než v jiných obdobích života, protože tělo je v silně regeneračním režimu. Existuje samozřejmě mnoho léků, které pomohou mamince v průběhu těhotenství na zvracení, nauzeu a další potíže.

 

Pokud patříte do té veliké skupiny maminek, u kterých porod neproběhl podle jejích představ, změňte postoj a pohled na věc, nezoufejte a hledejte klady a podněty pro řešení. Není zde časový limit. Homeopaticky můžete ovlivnit problémy kdykoliv i dlouhou dobu po události.

Těším se na Vaše příběhy, Vaše zkušenosti, doporučení a pocity. Jedná se o velmi citlivé téma, prosím sdílejte, třeba někomu dalšímu pomůžete…

Určitě Vám také vyvstaly další otázky kolem tohoto tématu. Ptejte se, sdílejte, děkuji!

 S láskou,

Vladimíra

 

Zpět